close

Kata Kata Sedih Kehidupan

Dalam menjalani kehidupan di dunia, tentu kita akan mengalami berbagai peristiwa & pula insiden-insiden. Diantara begitu banyak insiden yg mungkin terjadi pada kita, berapapun umur kita sekarang kita tentu sudah pernah mengalami insiden yg silih berganti dlm hidup kita, baik itu insiden yg mengenaskan, menyakitkan, mengecewakan, mengasyikkan, mengasyikkan, atau pula membahagiakan. Setiap orang tentu akan mencicipi semua kejadian yg berlawanan mirip itu. Karena manusia yakni makhluk ciptaan Tuhan yg diberikan perasaan & pula logika, tentu kita menanggapi aneka macam kejadian dlm hidup kita dengan-cara berbeda beda, ada yg merespon kejadian murung dgn kesabaran, ada yg merespon kejadian senang dgn sabar, & ada pula yg menanggapi kejadian senang dgn senang & kejadian sedih dgn duka. Salah satu kejadian yg pernah kita alami yaitu kesedihan. Kejadian yg murung tentu pula membuat perasaan kita sedih, karena kita mempunyai rasa sedih. Kesedihan yg menghampiri kita sebaiknnya disikapi dgn baik, misalnya adalah tetap berbuat baik & selalu berharapan baik. Jangan terlalu terbawa emosi & duka berlarut-larut. Siapa tahu melalui kesedihan itu, kita dapat mengambil pelajaran yg berharga & sangat bagus untuk diri kita selanjutnya.

Kata Kata Sedih Kehidupan

1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu tindakan baik meskipun hanya sekadar senyuman.
2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita yakni iktikad, & layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dr tersesat di lautan hidup ini.
3) Hidup tak selalunya indah tetapi yg indah itu tetap hidup dlm kenangan.
4) Setiap yg kita kerjakan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dlm suatu kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.
5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk susah kembali pada bentuk asalnya.
6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.
7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri supaya hidup penuh dgn ketenangan & keamanan. Hidup tanpa pegangan mirip buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.
8) Kegagalan dlm kemuliaan lebih baik ketimbang kejayaan dlm kehinaan. Memberi sedikit dgn lapang dada pula lebih mulia dr memberi dgn banyak tapi diiringi dgn riak.
9) Tidak ada insan suci yg tak mempunyai masa lalu & tak ada insan yg berdosa yg tak mempunyai masa depan.
10) Kata-kata yg lembut mampu melembutkan hati yg lebih keras dr kerikil.Tetapi kata-kata yg berangasan mampu mengasarkan hati yg lunak seperti sutera.
11) Lidah yg panjangnya tiga inci boleh membunuh insan yg tingginya enam kaki.
12) Agama tak pernah mengecewakan insan. Tetapi manusia yg selalu mengecewakan agama.
13) Nafsu menyampaikan wanita itu anggun atas dasar rupanya. Akal menyampaikan wanita itu cantik atas dasar ilmu & kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.
14) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas watu yg hitam di malam yg amat kelam. Ianya wujud tapi amat sulit dilihat.
15) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan usaha. Perjuangan memerlukan kesabaran. Ketabahan membutuhkan kepercayaan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan memilih kebahagiaan.
16) Seseorang yg bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong
17) Harta akan habis digunakan tanpa ilmu namun sebaliknya ilmu akan meningkat kalau ianya digunakan.
18) Kekayaan bukanlah satu dosa & keayuan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu bila anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa.
19) Sahabat yg tak jujur ibarat dapur yg berhampiran. Jikalau pun ananda tak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.
20) Mengapa insan gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan insan itu sendiri dilahirkan dr sebuah kemesraan.
21) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa namun tak pernah bau tanah untuk bertaubat.
22) Gantungkan azam & semangatmu setinggi bintang di langit & rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.
23) Setiap mata yg tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia menyaksikan.
24) Jadikan dirimu bagai pohon yg rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan mirip pohon kering kawasan sang pungguk melepas rindu & hanya patut dibuat kayu api.
25) Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah dibandingkan dengan melaksanakan sepotong pesanan.
26) Jangan mencemooh barang yg kecil kerana jarum yg kecil itu kadang- kadang menumpahkan darah.
27) Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan mampu merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yg anda miliki itu pada sahabat anda.
28) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-camkan untuk menghadapi esok yg tentukan mendatang.
29) Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tak seperti yg diimag

 tentu kita akan mengalami berbagai peristiwa & pula kejadian Kata Kata Sedih Kehidupan

Memang tak ada yg menjamin kapan kejadian yg menyedihkan atau kejadian duka akan datang pada kita, karena sebetulnya tak ada satu manusiapun yg ingin peristiwa buruk terjadi kepadanya, misalnya ialah kesedihan. Namun, kita pula tak akan mendapatkan atau merasakan kebahagiaan bila tak ada kesedihan. Oleh karena itu, seringkali kita menggemari sesuatu yg bahu-membahu tak baik bagi kita & pula acap kali kita membenci sesuatu yg padahal baik bagi kita. Tuhan mengetahui yg terbaik sedangkan insan tidak. Sehingga, ada kalanya kesedihan itu pula baik untuk kita, hanya saja kadang-kadang kita menyadarinya belakanganm, sesudah kesedihan itu menunjukkan pesan tersirat pada kita & kita akan menyadarinya. Keputusan Tuhan yg menunjukkan kita kesedihan & kebahagiaan yaitu untuk kebaikan diri kita juga, karena Tuhan sekali-kali tak hendak berbuat zalim pada diri kita.